Gemeentebezoek klas 3

De leerlingen van klas 3 bij het vak maatschappijkunde brachten gisteren een bezoek aan de Gemeenteraad in IJsselstein. Dit initiatief kwam van raadsadviseur Joris Moes en een aantal raadsleden.

Raadsleden Sanne de Bruijne (GL), Marlieke van Schalkwijk (PvdA), Luuk Nagtegaal (VVD), Cora Koehorst-van Dijk (LDIJ), en burgemeester Patrick van Domburg waren aanwezig om de leerlingen wegwijs te maken in de raadszaal. De leerlingen ontdekten onder andere dat je geen speciale studie hoeft te volgen om de politiek in te gaan, en dat raadsleden goed benaderbaar zijn als je iets in je gemeente wilt veranderen. Ook zijn er contacten gelegd voor stages die de leerlingen in april moeten lopen.

Onder begeleiding van organisatie ProDemos werd er een rollenspel gespeeld. Twee fictieve wethouders hadden een voorstel voor het organiseren van een festival voor jongeren. De leerlingen werden verdeeld over vier fictieve partijen. Ze kregen standpunten toegewezen en mochten vervolgens gaan lobbyen met andere partijen. Ten slotte werd er een vergadering nagespeeld waarbij het voorstel van twee wethouders (eveneens gespeeld door leerlingen) werd goedgekeurd, zij het met enkele kleine aanpassingen (amendementen).

De leerlingen hebben hun politieke talenten laten zien en konden kritische vragen stellen, als fractievoorzitter het woord voeren via de microfoon, en met elkaar discussiëren en overleggen. Het was prachtig om te zien hoe sommige leerlingen sterke meningen hebben en deze goed kunnen verwoorden. Ze hebben de theorie echt in de praktijk gebracht!

Het was een geslaagde ochtend! Volgende week zijn de leerlingen uit havo 4 aan de beurt voor een programma in de raadszaal. We zijn erg benieuwd welke raadsleden er dan zijn en welk voorstel er besproken gaat worden.